Vissza a Blogra

Mesterséges intelligencia és marketing: A generatív AI hatása a marketingre a következő években

7
 perc

A mesterséges intelligencia (AI) korszakában a generatív AI az egyik legígéretesebb fejlesztés, amely mélyreható változásokat hozhat a marketing világában. A generatív AI különösen izgalmas lehetőségeket nyit meg a marketingesek számára. De vajon milyen hatással lesz ez a marketingstratégiákra és működésre a következő évtizedben? Nézzük meg!

 • A generatív AI lehetővé teszi a tartalomautomatizálást, kampányoptimalizálást és a nagymértékű személyreszabást.
 • A természetes nyelvfeldolgozás fejlődése tovább bővíti a generatív AI alkalmazásait, például az automatizált copywriting vagy a vizuális tartalomgenerálás területén.
 • A generatív AI segít nagyobb mennyiségű személyre szabott és vonzó tartalom létrehozásában.
 • Bár a generatív AI hatékonyabbá teszi a marketinget, etikai kérdéseket is felvet, amelyekkel proaktívan kell foglalkozni.
 • Ahogy a generatív AI képességei növekednek, a marketingeseknek új készségeket kell elsajátítaniuk, (mint például a prompt engineering), miközben fenntartják az emberi felügyeletet.

A generatív AI olyan rendszereket jelent, amelyek képesek új adatokat vagy tartalmat létrehozni a meglévő adathalmazokra építve. Mély tanulási technikákra támaszkodva képesek szöveget, képeket, audiót és videót is generálni. Ilyen generatív AI eszközök például a ChatGPT, Google Bard, Midjourney, DALL-E, Runway stb. programok is.

A generatív AI jelenlegi alkalmazása a marketingben néhány use case-en keresztül

 • Tartalomkészítés: Az AI képes automatizálni a hosszú formátumú tartalmak, például blogbejegyzések vagy közösségi médiában megjelenő posztok írását. Eszközök, mint a Copy.ai vagy Jasper erre a célra lettek specifikusan kifejlesztve. De megfelelő promptolási technikákkal a ChatGPT-vel is elérhetünk hasonló minőségű vagy akár jobb vágeredményeket.
 • Vizuális eszközök generálása: Generatív AI segítségével termék képeket, infografikákat és más vizuális eszközöket készíthetünk marketingkampányokhoz, mint például a DALL-E 2 és a Midjourney.
 • SEO kulcsszó kutatás - ötletgyűjtés szinten!: A marketingesek olyan AI modelleket használhatnak, mint a ChatGPT, hogy releváns kulcsszó ötleteket generáljanak. Fontos kiemelni hogy itt ötletek gyűjtéséről van csak szó! A pontos és releváns kulcsszó kutatásnak megvannak a megfelelő eszközei (pl. SemRush, Google Keyword Planner)!
 • Marketing személyre szabása: A vevői adatok elemzésével a generatív AI képes személyre szabott üzeneteket és termékajánlókat létrehozni tömegesítve, akárhány nyelven. Ezzel rengeteg időt tudunk megpsórolni. 
 • Chatbotok: A konverzációs AI természetesebb interakciókat tesz lehetővé az ügyfelekkel, például kérdések megválaszolásával vagy termékajánlók készítésével.

Jövőbeli lehetséges fejlesztések a generatív AI technológiában

 • A természetes nyelvfeldolgozás fejlődése: A modellek egyre jobban megértik a nyelvet, ami minőségi és emberihez hasonló marketing szövegeket eredményez. Ennek fejlődését már hónapról hónapra láthatjuk ahogy egyre szofisztikáltabb megoldások jelennek meg.
 • Multimodális tartalomgenerálás: Az AI integrált, többmédiás élményeket hoz létre, összehangolt kimenetekkel. 
 • Iparág-specifikus modellek: A már kiképzett modellek további személyre szabása egy adott iparág igényeihez.
 • Kampányoptimalizálás valós időben: A generatív AI lehetővé teszi a marketing kampányok dinamikus optimalizálását. A legnagyobb cégek (Google, Linkedin, Facebook, stb) már aktívan dolgoznak ezeken a megoldásokon. 2024 sok ilyen izgalmas megoldást tartogat számunkra!
 • Nagymértékű személyre szabás: A modellek a vevői adatok beolvasásával készítenek személyre szabott tartalmakat és ajánlatokat. 

Generatív AI kihívásai és etikai kérdései a marketingben

 • Tartalom Minősége: Szükség van emberi felügyeletre a márka irányelveinek betartása és a tartalom minőségének biztosítása érdekében.
 • Adatvédelem: A személyes adatok védelmének biztosítása mellett a generatív AI-t alkalmazva az ügyféladatok biztonságát is garantálni kell.
 • Elfogultság és Dezinformáció: Ha nem alkalmazzuk a megfelelő technikákat, az algoritmusok elfogultsága vagy félrevezető tartalom létrehozásának kockázata is fennáll.

A generatív AI-nak hatalmas potenciálja van a marketing átalakítására a következő évtizedben. Felelősségteljesen alkalmazva a marketing stratégiák agilisabbá, személyre szabottabbá és eredményesebbé válhatnak. Ha szeretnéd marketing oldalról is megérteni a mesterséges intelligenciában rejlő lehetőslégeket, jelentkezz hamarosan induló Bootcamp képzésünkre, ahol az egyik modul specializáltan arról szól, hogyan tudod a mesterséges intelligenciát hatékonyan használni a marketing területén. Jelentkezz ITT!

🙌
Köszönjük, hamarosan küldjük az anyagot
Hiba történt a küldés során, kérjük ellenőrizd a beírt adataidat és próbáld újra