Vissza a Blogra

Mit jelent a generatív mesterséges intelligencia (Generative AI)?

3
 perc

A mesterséges intelligencia (MI) területe hatalmas mértékben fejlődött az elmúlt években, és egyik legizgalmasabb része a generatív mesterséges intelligencia, azaz a Generative AI. De mi is pontosan a generatív MI, és hogyan működik? 

A generatív mesterséges intelligencia fogalma

A generatív mesterséges intelligencia olyan AI technika, amelynek célja az új adatok generálása az előzetesen megtanított adathalmazok felhasználásával. A generatív AI működése a gépi tanulás egy speciális formáján, a mélytanuláson alapul. A mélytanulás során a gépek nagy mennyiségű adatot tanulmányoznak, és mintázatokat keresnek benne.

Olyan technológia amely múltbeli adatokra támaszkodva hoz létre újat legyen szó szövegről, képről, videóról, kódról, stb. Ezt úgy éri el, hogy tanul és mintázatokat keres az adatokban, majd ezeket az ismereteket használja fel az új tartalom létrehozásához.  Például, ha egy generatív AI modell sok képet lát kutyákról, képes lehet új, eddig sosem létező kutyák képeit generálni. 

DALL-E (OpenAI) generatív mesterséges intelligenciával generált kutya kép


A generatív AI nem csak másolja az adatokat, hanem megérti azok mintázatát, és képes ezekből új, kreatív változatokat előállítani. A ChatGPT, Midjourney, a DALL-E 2 és a Bing AI csak néhány a generatív AI-eszközök népszerű példái közül.

Mi a különbség az AI és a generatív AI között? 

Az AI, vagy mesterséges intelligencia, egy általános fogalom, amely a gépeknek az emberi intelligenciához hasonló képességeket ad. Ez magában foglalja a problémamegoldást, a tanulást, a tervezést és a kommunikációt. Ezzel szemben a generatív AI egy speciális AI típus, amely képes létrehozni, vagy "generálni" új tartalmat. Ez azt jelenti, hogy a generatív AI nem csak reagál a bemenetre, mint a hagyományos AI rendszerek, hanem aktívan létrehoz új tartalmat.

Milyen példák vannak a generatív AI-ra a mindennapi életben?

A generatív AI számos formában jelenik meg a mindennapi életben. Az egyik legismertebb példa a szövegalapú AI chatbotok, amelyek képesek emberihez hasonló beszélgetéseket folytatni. Ezenkívül a generatív AI-t használják zenei kompozíciók, digitális művészet, és akár filmek létrehozására is.

Mik a generatív AI előnyei?

A generatív AI számos előnnyel rendelkezik. Segíthet a kreatív folyamatokban, például új ötletek generálásában, és képes automatizálni bizonyos feladatokat, mint például a szövegírás vagy a képszerkesztés. Ezenkívül a generatív AI képes nagy mennyiségű adatot feldolgozni és értelmezni, ami túlmutat az emberi képességeken.

A generatív AI használata nem korlátozódik a technikai szakemberekre. Sok alkalmazás, például a chatbotok és a digitális művészet létrehozására szolgáló eszközök, egyszerű, felhasználóbarát felületet kínálnak. Ezenkívül a generatív AI-t használó szolgáltatások gyakran automatizáltak, így a felhasználóknak nincs szükségük mély technikai tudásra a használatukhoz. A generatív AI tehát egyre inkább hozzáférhetővé válik a szélesebb közönség számára, ami új lehetőségeket nyit meg a kreativitás és az innováció terén.

Szerezz versenyelőnyt és fedezd fel a Generative AI-ban rejlő lehetőségeket. Ismerd meg a technológiát és kezd el használni a mindennapi munkád során. Tekintsd meg Generative AI Bootcamp képzésünk részleteit ITT.

AI szótár - kifejezések és definíciók kezdőknek

Töltsd le AI szótárunkat

Ismerd meg a AI (Artifiial Intelligence), azaz a mesterséges intelligencia technológia alapvető terminológiáját!
Add meg alább az adataidat és az email címedre elküldjük a szótárt!

AI szótár
🙌
Köszönjük, hamarosan küldjük az anyagot
Hiba történt a küldés során, kérjük ellenőrizd a beírt adataidat és próbáld újra