Vissza a Blogra

Kipróbáltuk a Google Bardot, a ChatGPT legnagyobb riválisát

5
 perc

Egy korábbi cikkünkben más beszéltünk arról mi is az a Google Bard. Ebben a cikkben most megosztjuk tapasztalatainkat a ChatGPT legnagyobb riválisáról, a Google Bardról, melynek legújabb fejlesztéseit múlt héten mutatták be a Google híres fejlesztői konferenciáján a Google I/O-n. Kipróbáltuk, összehasonlítottuk a ChatGPT és a Google Bard eszközöket, lássuk mire is jutottunk

!

Forrás: https://blog.google/technology/ai/try-bard

Naprakész információk

Első fontos dolog amit ki kell emelni az az, hogy a ChatGPT számára limitált információ áll rendelkezésre, 2021-ig lett adatokkal tanítva, alapértelmezés szerint nem rendelkezik internet-hozzáféréssel, ehhez extra bővítmény szükséges (kieg. május 15-től a ChatGPT Plus usereknek elérhető a webes keresés). Ezzel szemben a Google Bard egy olyan hatalmas adatkészletre van kiképezve, amely az internetről származó információkra is épít, így naprakészebb válaszokat tud bizonyos esetekben generálni a ChatGPT-hez képest. Fontos megjegyezni azonban, hogy a Bard még béta (experimental) verzióban működik, ebből kifolyólag találkozhatunk még sok hibával itt is. 

Limitált elérés

A ChatGPT-vel ellentétben a Google Bard jelenleg nem érhető el az Európai Unió országaiban, ennek miértjéről konkrét információ nincs, de feltételezhetően a GDPR szabályozás miatt. A Google Bard 180 országban használható jelenleg.

Nyelvi limitáció

A Bard egyelőre csak angol, koreai és japán nyelveken tud velünk kommunikálni. Ha magyarul teszünk fel neki kérdést, az alábbi választ adja: “I am still learning languages, so at the moment I can’t help you with this request. So far I’ve only been trained to understand the languages listed in the Bard Help Center.”.A cég már bejelentette, hogy további 40 nyelv bevezetése várható hamarosan. A chatGPT ezzel szemben viszonylag jól használható már több nyelven is, nyilván a kimenet minősége erősen függ attól, hogy mennyi adaton tudott eddig tanulni a modell.

Hangalapú promptolás

A text-to-text alapú promtolásról már írtunk korábban. A Google Bard azonban ezen túllépve lehetővé teszi a hang alapú promptolást is. Ez egy előrelépés abba az irányba, amikor az ember dolgozik és mellé asszisztensként használja a programot, így akár feladat közben is gyorsabban tud kommunikálni az eszközzel, anélkül hogy gépelnie kellene. 

Szöveg export

A ChatGPT-ből jelenleg nehézkés kimásolni a válaszokat. A Bard lehetővé teszi, hogy könnyedén kiexportáljuk az információt Google Docs-ba és Gmail-be és tovább dolgozzunk vele. Ez egy elég hasznos feature, ami jelenleg a ChatGPT esetében csak bővítménnyel lehetséges.

Árazás

A Bard jelenleg ingyenesen használható, nincs fizetős verziója. A ChatGPT-nek is van ingyenes verziója, de limitált a válaszadás minősége a fizetős Plus verzióhoz képest, aminek költsége jelenleg a cikk írásakor 20$+Áfa havonta.

Roadmap

A Bard egy nagyon erős roadmap-et tár elénk azzal kapcsolatosan, hogy miket fog kihozni a közeljövőben. Néhány ezek közül a teljesség igénye nélkül:

  • Promptolás képekkel (powered by Google Lens), képen belüli objektumok felismerése majd válaszadás
forrás: https://blog.google/technology/ai/google-bard-updates-io-2023
  • Integráció Adobe Firefly szoftverrel 
  • Google Maps integráció
  • Integráció további meglévő Google alkalmazásokkal: Gmail, Drive, Docs
  • További partneri együttműködések bővítmények fejlesztéséhez (pl. Kayak, Khan Academy, InstaCart, stb.

Ha szeretnél mélyebben elmerülni a mesterséges intelligencia területén és szeretnéd képezni magad, jelentkezz Generative AI Bootcamp képzésünkre ITT!

AI szótár - kifejezések és definíciók kezdőknek

Töltsd le AI szótárunkat

Ismerd meg a AI (Artifiial Intelligence), azaz a mesterséges intelligencia technológia alapvető terminológiáját!
Add meg alább az adataidat és az email címedre elküldjük a szótárt!

AI szótár
🙌
Köszönjük, hamarosan küldjük az anyagot
Hiba történt a küldés során, kérjük ellenőrizd a beírt adataidat és próbáld újra