Vissza a Blogra

Mi az a Google Bard? - Szintet lépett a Google mesterséges intelligenciája, a chatGPT egyik riválisa

3
 perc

A Google Bard egy mesterséges intelligencia által vezérelt chatbot, amely különféle témákról, például költészetről, matematikáról és csillagászatról tud beszélgetni a felhasználókkal, hasonlóan mint az Open AI megoldása, a chatGPT.  Jelentős különbség a chatGPT-hez képest, hogy a Google Bard információit a webről gyűjti, nem pedig saját “belső tudására” hagyatkozik. Jelenleg még béta verzióban érhető el, de már most érdemes odafigyelni rá, hamarosan méltó riválisa lehet a chatGPT-nek.  

A Google Bard szolgáltatást a Google és az Alphabet vezérigazgatója, Sundar Pichai 2023. februárjában jelentette be, mint kísérleti AI-szolgáltatást. Eredetileg alapja a Google nyelvi modellje a LaMDA, amelyet két évvel korábban mutattak be. Azonban múlt héten, május 10-én a Google híres fejlesztői konferenciáján, az I/O-n új hírek láttak napvilágot. A rendezvényen a Google felfedte, hogy a Bardot frissítették a Google legfejlettebb nagynyelvi modelljének (LLM), a PaLM 2-nek a használatára, amelyet szintén az eseményen mutattak be. A PaLM 2 a PaLM egy hatékonyabb és erősebb verziója, amely 2022 áprilisában jelent meg. A PaLM 2 lehetővé teszi a Bard számára, hogy magasabb szinten teljesítsen, és kijavítson néhány korábbi problémát ami a LaMDA esetében jelen volt. 

A Google Bard egyik fő előnye a ChatGPT-vel szemben, hogy hozzá tud férni és hivatkozni tud az interneten található információkra, ahelyett, hogy saját előre betanított adataira hagyatkozna. Ez azt jelenti, hogy a Bard naprakészebb válaszokat tud adni a felhasználók kérdéseire. Jelenleg 180 országban érhető el a program, egyelőre csak angol, japán és koreai nyelven. További 40 nyelv kerül hamarosan bevezetésre. A program az EU-ban egyelőre nem érhető el, feltételezhetően a GDPR követelmények miatt. 

A Bard fejlesztése nagy erővel folytatódik, hamarosan olyan új funkciókkal fog bővülni mint a Google Lens integráció képek felismeréséhez, vagy a Google Maps integráció illetve Sheets integráció, ami így lehetővé teszi, hogy szöveges promptokkal hozzunk létre táblázatokat. 

Mi már izgatottan várjuk hogy kipróbálhassuk a Bard-ot. Addig is ha szeretnél mélyebben elmélyülni az AI világában, jelentkezz képzésünkre, a részleteket ITT találod. 

AI szótár - kifejezések és definíciók kezdőknek

Töltsd le AI szótárunkat

Ismerd meg a AI (Artifiial Intelligence), azaz a mesterséges intelligencia technológia alapvető terminológiáját!
Add meg alább az adataidat és az email címedre elküldjük a szótárt!

AI szótár
🙌
Köszönjük, hamarosan küldjük az anyagot
Hiba történt a küldés során, kérjük ellenőrizd a beírt adataidat és próbáld újra