Vissza a Blogra

UX trendek 2024

8
 perc

Az alábbi blog cikkünkben néhány olyan területet emeletünk ki, amelyek meghatározzák 2024 és az elkövetkező évek UX trendjeit. Ha téged is érdekel a felhasználói felület tervezés, jelentkezz hamarosan induló képzésünkre ITT! Addig is lássunk néhány trendeket!

AI alapú technológiák beépülése, Generative design

A generatív design egy olyan folyamat, amely algoritmusokat és paramétereket használ iteratív tervezési megoldások előállítására. A Deloitte legutóbbi felmérése szerint a generatív tervezést megvalósító vállalatok 80%-a a fejlesztési idő és a költségek csökkenéséről számolt be. A generatív tervezés algoritmusokat és paramétereket használ a több tervezési lehetőség automatikus felépítéséhez és elemzéhez.

Automatizálás

Az előző témához szorosan kapcsolódik az automatizálás mint trend. Az AI és a gépi tanulás automatizálni fogja a felhasználói kutatást, a tesztelést és a tervezés iterációját is. Ez a hatékonyság lehetővé teszi a gyors prototípuskészítést és a finomítást. Ezt a folyamatot erősen támogatja a képet, szöveget, hangot, videót, stb. létrehozó generatív AI programok használata mint a ChatGPT, Midjourney, Elevenslab, Runway, stb. 

Hangalapú Interfészek

A hangalapú felhasználói interfészek várhatóan növekvő prevalenciát fognak élvezni, ahogy a virtuális asszisztensek, mint például az Alexa, egyre fejlettebbé válnak. A természetes nyelv lehetővé teszi az intuitív interakciókat. Ezek a rendszerek egyre kifinomultabbakká válnak. Érdekes átgondolni hogy UX szempontból mik válnak meghatározóvá a hangalapú interfészek tervezésekor. 

Perszonalizáció

A személyre szabás kiemelt prioritás lesz. A tervezők az adatok és a mesterséges intelligencia felhasználásával az egyéni felhasználók igényeihez és preferenciáihoz szabhatják az élményeket egyre pontosabban. Például az e-kereskedelmi webhelyek személyre szabott termékajánlatokat nyújthatnak, míg az alkalmazások a használati adatok alapján módosíthatják az interfészt. A cél a releváns, személyre szabott élményeket nyújtása.

Augmented Reality (AR)

A kiterjesztett valóság (AR) az UX-tervezésben a valós elemek virtuális elemekkel kombinált használatát jelenti a magával ragadó felhasználói élmény megteremtése érdekében. A felhasználók megragadására és interakciójára gyakorolt hatása miatt egyre gyakrabban használják digitális termékekben és szolgáltatásokban. A múlt héten kiadott Apple Vision Pro is egy jó példa arra, hogy ez a típusú technológia demokratizálódik, így az ehhez kapcsolódó felhasználói felület tervezési feladatok is hangsúlyosak lesznek.

Összességében elmondhatjuk hogy igen izgalmas technológiai trendek kerülnek még hangsúlyosabbá a következő években. Fontos hogy szakemberként átlássuk az alapoktól kezdve, hogyan épülnek fel a UX projektek annak érdekében, hogy a különböző technológiákat és módszertanokat hatékonyan használhassuk. Ha téged is érdekel a digitális felületek tervezése, jelentkezz hamarosan induló UX Bootcamp képzésünkre ITT!

🙌
Köszönjük, hamarosan küldjük az anyagot
Hiba történt a küldés során, kérjük ellenőrizd a beírt adataidat és próbáld újra