Vissza a Blogra

Figma és Miro - két app, amik kéz a kézben járnak

5
 perc

Figma és Miro - két böngésző alapú szoftver, melyek kiváló eszközei az online formában történő csapatmunkának. A designerek előszeretettel használják mindkettőt, de mégis milyen feladatok ellátására alkalmas az egyik, és mire a másik? Mennyire látnak el hasonló funkciókat, a design folyamat mely fázisában érdemes használni őket? Helyettesíthetők esetleg egymással? 

Ha benned is megfogalmazódtak már ezek a kérdések, olvasd el cikkünket, amelyben összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a témával kapcsolatban.

Milyen feladatok ellátására alkalmas a Miro?

A Miro egy végtelen canvast biztosító és hatékony kollaborációt lehetővé tevő digitális whiteboard eszköz. A design folyamat során elsősorban az ötletelés, koncepció- és stratégiaalkotás, valamint a kutatás fázisában lehet segítségünkre, az agilis workshopok és meetingek jó kiegészítője. A beépített funkcióinak hála, lehetőség nyílik ezeknek az alkalmaknak a facilitálására, például egyszerűen lebonyolíthatók segítségével szavazások, de az egy kattintással elindítható időzítő is sokat használt, hasznos eleme a platformnak. Egyszerűen létrehozhatunk a felületen jegyzeteket,  felrajzolhatunk komplex ábrákat (pl. user flow, mindmap, stb.), de akár nagyon egyszerű designokat, drótvázakat is tervezhetünk Miroban. Egyszerű interface-e biztosítja azt, hogy az alkalmi felhasználók is könnyedén kiismerjék rajta magukat, ezáltal az érintettek teljes köre - a döntéshozóktól kezdve a marketingesekig -  aktívan bevonható a közös gondolkodásba.

A Miro board által nyújtott lehetőségek
A Miro board által nyújtott lehetőségek

A Miro működésével már a UX Bootcamp képzésünkön megismerkedhetnek hallgatóink, pontosan az előbb felsorolt előnyök miatt.

Mit tud ehhez képest a Figma?

A Figma elsődlegesen egy user interface tervező és pototípuskészítő eszköz, amely segítségével - főként mid- és high fidelity - drótvázakat, mockupokat és a kész terméket szimuláló, interaktív prototípusokat készíthetünk. Mindezeken túl, arra is megoldást nyújt, hogy az egyes elemekre vonatkozó kódszintű információkhoz könnyen hozzájuthassunk, emiatt az egyik legjobb szoftver a designerek és fejlesztők közötti együttműködés támogatására.

Kezelőfelülete és funkcióinak használata azonban meglehetősen komplex, nagyobb jártasságot igényel, ebből fakadóan a Miroval ellentétben szinte kizárólag a designerek eszközeként érvényesül.

Hogy egészíti ki egymást a Figma és a Miro?

Mint azt láthatjuk, a két eszköz alap működését tekintve (online, platformfüggetlen és a csapatmunkát facilitálja) sok mindenben hasonlít egymásra, mégis a design folyamat más-más szakaszainak ellátására vannak optimalizálva, más funkciókban erősek. Míg a Miro sokkal inkább használható a kezdeti, konceptuális fázis támogatására, a rendelkezésre álló információk rendszerezésére, addig a Figma a sokkal részletesebb UX és UI tervek megalkotását teszi lehetővé. Ideális esetben egyik, vagy másik lépés sem hagyható ki a tervezés során, így hát a két alkalmazás tökéletesen egészíti ki egymást.

Egy új alternatíva a FigJam képében

Ahogy azt a Figmától már megszokhattuk folyamatosan újabb és újabb fejlesztésekkel, alternatív megoldásokkal rukkolnak elő, így születhetett meg a Miro jogos versenytársaként saját whiteboard eszközük, a FigJam is. Rengeteg okos és nagyon szerethető funkciót tartalmaz, a legnagyobb előnye pedig, hogy lehetővé teszi, hogy egyazon design ökoszisztémán belül, ugyanazokat az elemeket használva dolgozhassunk a tervezési folyamat minden fázisán. Ez igencsak hatékonnyá és gördülékennyé teszi a munkát.

Konklúzió

A következő évek egyik érdekes kérdése az lesz, hogy vajon a széles körben elterjedt és sokak által használt Miro letaszítható-e a trónról, képes-e egy whiteboard eszközre is megfelelő alternatívát nyújtani a Figma? Egyesek szerint elégséges lehet a FigJam a Miro feladatainak ellátására, ám mások - egyelőre még - nem ilyen biztosak a dologban. Ami azonban kétségkívül kijelenthető, hogy a Miro FigJammel szembeni egyik legnagyobb előnye, hogy már nagyon sokan megszokták, a designban kevésbé jártas felhasználók is jól ismerik és gond nélkül tudják használni. Es mint az általában lenni szokott, a jól működő, bevett szokásokon nem mindig könnyű változtatni.

🙌
Köszönjük, hamarosan küldjük az anyagot
Hiba történt a küldés során, kérjük ellenőrizd a beírt adataidat és próbáld újra