Vissza a Blogra

Észbontó az új ChatGPT Code Interpreter - Nem csak beszélni tud a chatGPT!

5
 perc

Annak ellenére, hogy az általános híroldalakon talán picit alábbhagyott a ChatGPT láz, ez nem azt jelenti, hogy nem kerülnek ki napról napra újabb és újabb izgalmas termékek.

Az egyik legújabb ilyen fejlesztés a ChatGPT Code Interpreter nevű kiegészítése. Ha Plus felhasználó  vagy, könnyen elérheted a beállításokon belül - győzödj meg róla, hogy a béta feature-ek között a Code Interpreter be van kapcsolva (megj. a cikk írása óta átnevezték Advanced data analysis-re, ezt kerest a Beta feature-ek között).

Code Interpreter elérése a ChatGPT-n belül
Code Interpreter elérése a ChatGPT-n belül

A Code Interpreter egy olyan ChatGPT kiegészítő, amely lehetővé teszi, hogy Python kódot futtassunk le egy ChatGPT beszélgetésben, valamint fájlokat töltsünk fel és le. A kódértelmező segítségével új utak nyílnak meg számunkra a generative AI területén, olyan érdekes dolgokat tudunk csinálni mint adatelemzés feltöltött adatbázisokra értelmezve, adatvizualizáció, kép vagy videó szerkesztés, file formátumok konvertálása stb. Ahhoz hogy használjuk, nem kell tudnunk programozni, egyszerűen a promtolás segítségével tudunk parancsokat adni. Lássunk néhány példát, mire is tudjuk használni!

1. Adatelemzés és adatvizualizáció 

Az egyik leghasznosabb felhasználási területe a Code Interpreternek az adatelemzés és adatvizualizáció ami jelentősen felgyorsíthatja azok munkáját, akik adatokkal dolgoznak. Az új Code Interpreter feature könnyedén és gyorsan elemzi a különféle adatformátumokat. Legyen szó táblázatról, diagrammokról, vagy más adatforrásokról, a Code Interpreter leegyszerűsíti az adatelemzést. Hogyan is működik? Lássunk egy példát! Töltsünk fel egy adatbázist a felületre és írjunk egy promptot (utasítást) mit is szeretnénk végeredményképpen. Emeljük ki a top 10 kulcs információt? Elemezzünk esetleg ki egy adott kérdést? Vizualizáljunk valamilyen grafikont?  A Code Interpreter pillanatok alatt elvégzi a feladatot számunkra olyan formátumban (pl. PNG, PDF, stb.) amit szeretnénk. Ha van egy jó adatbázisunk és tudjuk mit is akarunk elérni, jelentős időhatékonyságot érhetünk el. 

Példa Adatelemzésre és vizualizációra David Boyle Twitter oldaláról
Példa Adatelemzésre és vizualizációra Code Interpreter segítségével
(Forrás: David Boyle Twitter oldaláról)

2. Képszerkesztés

Egyszerűbb képszerkesztéseket is kérhetünk a programtól. Töltsünk fel egy képet és kérjük vágja meg adott méretűre. Vagy esetleg színezze át fekete-fehérbe. Vagy alkalmazzon valamilyen filtert a képen. Esetleg tegyen rá vízjelet, vagy javítsa a képminőséget. Csak néhány példa a lehetőségekből. 

Kép konvertálása fekete-fehérre Code Interpreter segítségével
Kép konvertálása fekete-fehérre Code Interpreter segítségével

3. QR kód generálás

Pár kattintással könnyedén generálhatunk saját QR kódot megadott linkhez.

QR kód generálás Code Interpreterrel
QR kód generálás Code Interpreterrel

4. File konvertálás

Könnyedén konvertálhatunk át file típusokat pár kattintással! Töltsük fel a file-t amivel dolgozni szeretnénk és promptként fogalmazzuk meg milyen file formátumot kérünk. Pillanatok alatt létre is jön az átkonvertált file.

5. Színpaletta készítés

Kreatívabb feladatoknál kedvez a lehetőség, hogy színpalettát készítsünk a Code Interpreter segítségével adott képhez pillanatok alatt:

Színpaletta készítése adott képhez a Code Interpreter segítségével
Midjourney-vel generált kép és hozzá Code Interpreter segítségével készített színpaletta

Ez csak néhány lehetőség volt arra, mit is tud a Code Interpreter, és ez még csak a kezdet. Látszik, hogy egy olyan asszisztenst kaphatunk magunk mellé a chatGPT által, ami a feladatvégzést jelentősen felgyorsíthatja, hiszen egy programon belül tudunk egyre több típusú feladatot elvégez(tet)ni. Ha szeretnél mélyebben elmerülni a Generative AI technológiákban és kipróbálnád magad a gyakorlatban is, jelentkezz hamarosan induló képzésünkre ITT!

🙌
Köszönjük, hamarosan küldjük az anyagot
Hiba történt a küldés során, kérjük ellenőrizd a beírt adataidat és próbáld újra