Vissza a Blogra

Divattervezéstől a UX-ig - Egy diákunk mesélt a UX Bootcamp élményekről

5
 perc

Cikkünk fókuszában egy UX Bootcamp hallgató áll, aki megosztotta velünk értékes tapasztalatait a képzésről. Az interjú során megtudtuk, hogy milyen út vezetette őt a divattervezői pályaválasztástól egészen a digitális tervezés világáig, valamint hogy milyen élményekkel és tudással gazdagodott az elmúlt időszakban. 

Bemutatkozol kérlek röviden? Mi motivációd? 

Designer vagyok, 2005-ben kezdtem el ezt a pályát, bár eredetileg textil- és divattervezőnek készültem. 2008-ban kerültem a reklámügynökségi világba, 11 éve szabadúszóként tevékenykedem. Design és arculattervezéssel foglalkozom leginkább, a webes területhez évekkel ezelőtt, digitális kampányok során kerültem közel. Az ügyfeleimnek egyre több digitális megkeresései voltak, melyek egyre nagyobb kihívást jelentettek, mivel a UX addigra már egy kiforrott szakterület lett. Nagy az igény erre, engem pedig érdekelt, mert úgy éreztem, hogy van hozzá affinitásom, ezért elkezdtem utána járni. Most eljutottam arra a pontra, hogy megtanuljam és be tudjam építeni ezt a tudást a profilomba.

Büki Orsi, xLabs UX Bootcamp egyik diákja mesélt nekünk
Büki Orsi, xLabs UX Bootcamp egyik diákja mesélt nekünk

Hogy tetszik a képzés online formája, eddig mi tetszett neki a legjobban? 

Nagyon élvezem az online formát, különösen az előadások szintjéig. Az is nagyon jó, amikor egy-egy lépésnél nem tudok jelen lenni, de visszahallgatható később az alkalom. A tanulási módszerem is hasonló: jegyzetelni és újra hallgatni. 

A gyakorlati rész is rendkívül tetszik, imádom a feladatokat, hogy pontosan ki vannak számolva, mikor mit kell csinálnom, ennek köszönhetően nem esik szét az egész workshop. Fontos, hogy azokkal akikkel együtt dolgozom, meglegyen a megfelelő hangulat és a megfelelő kommunikáció. Nagyon jól sikerült beleszoknunk csapat szinten is az online formába. 

Mennyire érzed átfogónak a képzést, olyan tudást ad e amit úgy érzel hasznosítható a munkádban?

Nagyon tetszik a képzés felépítése, hogy annyi szintje van, mint egy UX folyamatnak, így minden héten egy témát alaposan körbejárunk. A kötelező tananyagon kívül lehetőség van arra, hogy ajánlásokon keresztül utána nézzek mélyebben olyan témáknak, ami jobban érdekel, így könyveket olvasok, blogot nézek. Sok jó ajánlást kaptam ezekre az oktatóktól. 

Mi a véleményed az oktatóktól, milyen a kapcsolatod velük?  

Minden oktató rendkívül felkészült, mindegyiküknél éreztem, hogy szakértők és tapasztaltak a maguk területén, ami abszolút át is jött a tanítás során. Különösen Kiss Ági esetében emelném ki azt, ami nagyon tetszett, hogy a kutatásokból és saját tapasztalataiból hozta az oktatást, rávilágítva arra, hogy mire kell figyelnünk, melyek a gyakori hibák. Ez nagyon hasznos volt a gyakorlati részen. Dutka Krisztiánt is kiemelném, szintén kimagasló szakember, és nagyon jól adja át a tudását. 

Mit tanultál magadról a képzés alatt?

A csapatban dolgozás kényelmes és a feladatok elosztása is jól működött a többiekkel. Azóta, hogy szabadúszó lettem, sajnos ez a dinamika már nem, vagy csak nagyon ritkán létezik a munkám során. Most rájöttem, hogy nagyon hiányzik ez a közös munka. 

Alaposan fontolóra fogom venni, hogy mit fogok kezdeni ezzel a képesítéssel. Eleinte úgy gondoltam, beépítem a profilomba, de most már elgondolkodom azon, hogy esetleg egy nagyobb helyen csapatban dolgozzak a későbbiekben. 


A képzésen azt kaptad amit vártál?

Igen, teljes mértékben. A képzés egy olyan kapaszkodót és lendületet adott, ami egy folyamatosan változó szakmában, mint a design, rendkívül értékes. Nem lehet mindent lefedni, így nagyszerű, hogy az ember elindulhat azokon az utakon, amelyek számára vonzóak. Nekem például nagyon tetszik a a UX folyamatokon belül a kutatás. Ezt sokkal jobban megismertette és megszerettette velem a képzés, mint gondoltam volna. 

Teljes mértékben elégedett vagyok, nem csak a képzés szakmai részével, hanem az emberi oldalával is. Fantasztikus, hogy nem csak a száraz tényeket, tananyagot kaptuk meg a képzés során, hanem folyamatosan figyelték a visszajelzéseket, törődtek a diákokkal is.

Lezárás

A hallgató története és tapasztalatai arra emlékeztetnek bennünket, hogy a változó ügyféligényekhez való alkalmazkodás és a folyamatos tanulás elengedhetetlen a tervezők számára. Ezért úgy gondoljuk, hogy az UX Bootcamp olyan lehetőséget kínál, amely segít a tapasztaltabb szakembereknek is megalapozott és aktuális UX ismereteket szerezni. Köszönjük a részvételt a hallgatónknak, és további sikereket kívánunk neki az UX tervezés izgalmas világában!

Amennyiben téged is érdekel a képzés, csekkold le ITT

🙌
Köszönjük, hamarosan küldjük az anyagot
Hiba történt a küldés során, kérjük ellenőrizd a beírt adataidat és próbáld újra