Vissza a Blogra

A titkos Q* Projekt - Létrehozta az OpenAI a tényleges AGI-t?

3
 perc

Először is tisztázzuk mi is az a AGI (artificial general intelligence), azaz mesterséges általános intelligencia. Az AGI egy olyan mesterséges intelligencia szintjére utal, amely képes széles körű kognitív feladatok elvégzésére, hasonlóan az emberi intelligenciához. Az AGI nem csak specifikus feladatokra lenne képes, mint a jelenlegi mesterséges intelligenciák (például szövegértelmezés, képfelismerés), hanem átfogóan tudna gondolkodni, tanulni, alkalmazkodni, és különböző típusú problémákat megoldani.

A jelenlegi AI rendszerek, mint például a GPT-4 korlátozottak bizonyos feladatkörökben. Az AGI viszont egyfajta univerzális intelligenciát jelentene, amely képes lenne az emberihez hasonlóan széleskörűen alkalmazkodni és tanulni, különböző és változatos feladatokat elvégezni. Ez a fajta intelligencia még mindig a kutatás és fejlesztés tárgya, és jelentős kihívásokat rejt magában mind technológiai, mind etikai szempontból.

A napokban több helyen lehetett olvasni a titokzatos Project Q* (Q-star) -ról amin az Open AI dolgozik. De mi is ez pontosan és hogyan kapcsolódik össze az AGI-val?

A The Information arról számolt be, hogy az OpenAI vezető tudósa, Ilya Sutskever által vezetett csapat idén korábban egy komoly áttörést ért el, amely lehetővé tette számukra egy új modell, a Q* (ejtsd: "kju sztár") fejlesztését. A hírforrás szerint a modell képes (lenne) alapvető matematikai problémák megoldására. A Q* lényegében egy olyan algoritmus, amely elvileg képes magától megoldani alapvető matematikai problémákat, beleértve azokat is, amelyek nem részei a tanítási adatainak. Ez jelentős előrelépést jelenthetne az általános mesterséges intelligencia (AGI) irányába – egy olyan hipotetikus AI képesség felé, amely bármilyen intellektuális feladatot képes elvégezni, amit az emberi agy tud. 

Miért is lenne érdekes ez az új modell? Az alapvető matematikai problémák megoldásának képessége talán nem hangzik túlságosan lenyűgözőnekn, de a mesterséges intelligencia szakértők a Business Insidernek elmondták, hogy ez hatalmas előrelépést jelentene a meglévő modellekhez képest, amelyek nehezen alkalmazkodnak azon adatokon kívülre, amelyeken betanították őket. 

A napokban többen is cáfolták annak hírét miszerint a Q* tényleg létezik, és sok kritikusa is akad etikai szempontból a projektnek, mindenesetre érdemes lesz követni a fejleményeket ezzel a projekttel kapcsolatban. 

Addig is ha érdekel a generatív AI világa, jelentkezz bootcamp képzésünkre, ahol 6 héten keresztül, minden héten egy adott témában merülünk el a termékfejlesztéstől kezdve a marketingen át a filmes tartalomgyártásig, oktatásig, érintve a jogi és etikai környezetet is. Jelentkezz ITT!

🙌
Köszönjük, hamarosan küldjük az anyagot
Hiba történt a küldés során, kérjük ellenőrizd a beírt adataidat és próbáld újra