Vissza a Blogra

7+1 érv a Figma mellett

5
 perc

A Figma köztudottan nagy népszerűségnek örvend a UX és UI designerek körében - ráadásul minderre az elmúlt 5-6 évben sikerült szert tennie, letaszítva más design toolokat a trónról. A sikere hátterében számtalan indok áll, de kíváncsiak voltunk arra, hogy vajon házon belül, az xLabs oktatóinak és mentorainak mi a véleménye, miben látják a Figma erősségeit. Személyes tapasztalataikra alapozva 10+1 érvet gyűjtöttünk össze a Figma mellett, melyek alapján Te is megbizonyosodhatsz róla, hogy csakugyan egy szuper alkalmazásról van szó.

Könnyű elérhetőség és platform-függetlenség

A Figma hatalmas előnye, hogy egy felhőalapú, böngészőben futó UX/ UI tool, így akármilyen eszközről, bármilyen operációs rendszeren keresztül gond nélkül használható. Sokan többek között emiatt is tértek át Sketch-ről Figmára, ugyanis előbbi csak macOS-en fut, ami értelemszerűen jelentősen korlátozza a használatát. 

Kollaboráció

A Figma másik - ha nem a legnagyobb -  újítása annak felismerése volt, hogy

“a design folyamat sok ember közös munkája, ehhez pedig megteremtették a tökéletes technológia platformot a kollaborációs lehetőségek kiterjesztése és leegyszerűsítése által”.

A tervezési folyamatban résztvevők szimultán tudnak dolgozni a fájlban, valós időben követhető, hogy ki, mit csinál, a módosítások pedig könnyedén kommentezhetők egyazon felületen belül. A tervek megosztásához elég csupán egyetlen kattintás, nincs szükség exportálásra, sem a lementett fájlok egyéb úton való továbbítására. Ebből adódik, hogy a mindenki által hozzáférhető Figma fájl “single source of truth”-ként funkcionál, megspórolva ezzel az egyéb szoftverekre való előfizetés költségeit vagy egy külön fájlgyűjtemény fenntartásával járó nehézségeket. 

Szimultán munkavégzés a Figma fájlban
Szimultán munkavégzés a Figma fájlban

Figma community

A Figma irigylésre méltó sajátsága, hogy egy rendkívül aktív közösséget tudhat magáénak. Nagyon sok cikk és tutorial érhető el a legkülönfélébb témákban, valamint számos design elemhez (pl. UI kitek, ikonok, illusztrációk) és pluginhez is hozzáférhetünk a lelkes felhasználók jóvoltából.

A Figma saját Youtube csatornája, blogja és az ingyenesen hozzáférhető leckéi lényegében minden felmerülő kérdésre választ adnak, sőt a UX és UI design elméleti hátterébe is alapos betekintés adnak.

Transzparencia

A Figma csapata folyamatosan azon dolgozik, hogy egy nagyon jó terméket hozzanak létre, a mögöttes folyamatokba pedig a felhasználókat is szívesen beavatják.

“Az a fajta őszinte és transzparens fejlesztői hozzáállás, amit a Figma képvisel abszolút követendő példa. Rendkívül szimpatikus, hogy a blogjukon keresztül betekintést engednek a színfalak mögé is, beleláthatunk, hogy milyen döntés, miért születik, és hogy milyen kihívásokkal kell szembenézniük.”

Auto Layout

Auto layout alkalmazásával nem kell mindent manuálisan beállítani, a körülményes “tologatási” műveletek automatizálhatóvá váltak. Ezzel rengeteg időt nyerhetünk, ráadásul a fejlesztők számára is könnyen interpretálhatók az ilyen módon definiált működési logikák.

Az Auto Layout működése
Az Auto Layout működése

Branching

A branching egy viszonylag friss, de sokak által régóta várt funkciója a Figmának, mely a fejlesztői workflow-ból emel át jellegzetességeket. Segítségével a master példányból leválaszthatók rugalmasan módosítható branchek, ezzel lehetővé téve a kiinduló elem különböző, új verzióinak biztonságos létrehozását.

Ne feledkezzünk meg a pluginekről sem

A gazdag plugin könyvtárnak köszönhetően jelentősen kiterjeszthető a Figma funkcionalitása, valamint a design folyamat is tovább egyszerűsíthető. Mára már kevés olyan igény és probléma van, amelyre valamelyik plugin ne nyújtana megoldást.

+1 FigJam

A FigJam a Figma saját, Mirohoz hasonló online whiteboardja, mely kiválóan illeszkedik bele a tervezés során is használt ökoszisztémába, nagy átjárást biztosítva a két platform között. 

“A Figjam - esztétikus és leegyszerűsített felületének köszönhetően -  demokratizálta azt a tervezési folyamatot, ami eddig jellemzően csak a designerek sajátja volt. A rendelkezésre álló elemek segítségével akár a döntéshozók is könnyen elboldogulnak az eszköz használatával.”

FigJam, az online whiteboard
FigJam, az online whiteboard

Konklúzió

A felsoroltakon túl azonban a legfontosabb érv talán mégis az, hogy 

“a Figmát egyszerűen csak jó használni, intuitív a működése, könnyen flowba tud kerülni általa az ember.”  

Ha eddig még nem volt hozzá szerencséd, mindenképp ajánljuk, hogy próbáld ki Te is - nem fogsz csalódni benne. Ha pedig szeretnél még jobban elmélyedni a Figma használatának rejtelmeiben, jelentkezz hozzánk UX Project vagy UI Design képzéseink valamelyikére, és sajátítsd el a drótvázazás vagy épp a felhasználói felülettervezés csínját-bínját szakembereink támogatásával.

🙌
Köszönjük, hamarosan küldjük az anyagot
Hiba történt a küldés során, kérjük ellenőrizd a beírt adataidat és próbáld újra