Vissza a Blogra

Mi van a kulisszák mögött? Interjú Csordás Eszter mentorral

5
 perc

Kérlek mutatkozz be, hogyan kerültél kapcsolatba a UI/UX tervezéssel, és mi a motivációd a mentorságban?  

Sziasztok, én már több, mint 7 éve foglalkozom digitális terméktervezéssel, jelenleg épp banki területen. A Képzőművészeti Egyetemen végeztem, abban az időben, amikor ez az egész szakma még sokkal kisebb volumenű és artikulálatlanabb volt. Akkoriban nem volt lehetőség egyetemi vagy posztgraduális keretek között UX/UI-t tanulni Magyarországon, és nem is jutott volna eszembe, hogy ezt csináljam, mert gyerekkorom óta csak a rajzolás érdekelt. 

A művész reflektál valamire, igazából egy szakbarbár: megtetszik neki egy téma, meglátja benne a költőiséget, feldolgozza a saját nyelvén, aztán újat keres. Azt hiszem, ez az a tulajdonság, ami az el nem kezdett művészi karrieremből megmaradt bennem, és emiatt vagyok sikeres a digitális terméktervezésben. Könnyen megértek különböző problémákat, és át tudom fordítani úgy, hogy az másoknak is átélhető legyen. 

A mentorálás lehetősége ráébresztett arra, hogy nekem is nagy szükségem van rá hogy a tervezés során felmerülő dilemmáimat rendszerezzem. Más egy üzletemberek-jogászok-fejlesztők előtti megbeszélésre felkészülni érvekkel a kitalált folyamatod mellett, mint intuíciókat és design döntéseket tudatosan értelmezni.

Csordás Eszter, az Xlabs egyik mentora mesélt nekünk

Mik voltak a személyes céljaid, amikor elkezdtél mentorálni, és hogyan alakultak ezek az idő során?

A korábban említett összegzés-értelmezés folyamatán túl a mentorálásban az vonzott, hogy kiszakadhatok az aktuális munkámból. Nem szeretnék soha egyetlen cég szendvicsembere sem lenni és beleragadni egy brandbe. Az elmúlt időszakban megismertem sok tehetséges designert különböző területekről és jó érzés megvitatni a tapasztalatainkat erről a szakmáról egy laza helyen. 

Milyen a jelenlegi csapat, akikkel dolgozol? Hogyan írnád le a tagok közötti dinamikát és együttműködést?  

Számomra tiszteletre méltó, ha valaki a szabadidejét feláldozva befektet a jövőjébe és jelentkezik egy ilyen képzésre, hogy kitalálja: érdemes-e pályát váltania vagy kiegészíteni a tudását egy másik irányba. Azt látom a legtöbb mentoráltamon, hogy érzik ennek a döntésnek a súlyát és árát, ezért komolyan veszik a feladatokat, amiket adok nekik.

A csapattagok közötti dinamika kifejezetten jó, de ez nem magától működik jól: az xLabs ugyanis nagy figyelmet fordít a csapatok összeállítására. Mindenkinek - beleértve a mentorokat is - személyiségtesztet kell csinálnia, és a szervezők a korábbi tapasztalatok és teszteredmények alapján válogatják össze a csapatokat.

Milyen kihívásokkal szembesültél mentorálás közben, és hogyan kezelted ezeket a helyzeteket?

A legnagyobb kihívásként azt élem meg, hogy mentorként releváns tanácsokat adjak különböző háttértudással és vizuális érzékkel rendelkező tanulóknak. Nehéz belőni egy arany közepet, hogy ne legyek se túl didaktikus se túl bonyolult, ezért próbálom lebontani a feladatot közös UI problémákká, amit aztán mindenki a maga szintjén továbbgondolhat.   

Mesélnél egy konkrét esetről, amely különös büszkeséggel tölt el a mentorálásod során?   

Én úgy látom, hogy a jelentkezők többsége épp keresi vagy újraértelmezi önmagát, ami számomra a kimeneteltől függetlenül egy értékes dolog, de részese lenni annak, amikor valaki rájön, hogy ezt a szakmát neki találták ki - ez különleges élmény és ilyenkor nem tudom palástolni az örömömet.

Milyen fontosabb tanulságokat és tapasztalatokat szereztél?   

Csapatról csapatra iterálok, hogy milyen logika alapján menjünk végig a projekten, és már most gyűjtöm az észrevételeimet, hogy mit fogok legközelebb máshogy csinálni. A legigazabb tanulságot erre a képzési vezetőnk, Ambrovics Gergely mondta: “Eszter, majd rájössz, hogy a következő csapat megint négy teljesen másik ember lesz”.

Hogyan látod, a mentorálás milyen hatással van a saját szakmai fejlődésedre és a te egyéni perspektívádra?   

A mentorálás egy vezetői feladat, ezért ebben látom a legnagyobb hatását a munkámra. Teljesen pályakezdőkkel máshogy kell foglalkozni, még inkább személyre szabottan, érzékenyebben, támogatóbban. Ennek következtében a munkámban is sokkal nagyobb elvárásaim lettek - magammal szemben is, amikor design csapatot kell vezetnem egy projektben, és beosztottként az én vezetőimmel szemben is.

Milyen tanácsokat adnál azoknak, akik épp most kezdik a pályafutásukat a UI/UX tervezés területén? 

Talán a legfontosabb, hogy vigyázz a szellemi muníciódra. Tudatosítsd, hogy vannak szakmailag korrekten megoldandó feladatok, és vannak ihletettséget, szinte alkotói bravúrt igénylő kihívások. Ahhoz, hogy az utóbbiaknak hosszú távon meg tudj felelni, nem szabad túlpörgetned magad, mert akkor azt fogod észrevenni, hogy paneleket húzol elő a frappáns megoldások helyett. Semmiképp ne menj bele presztízsharcokba, mert azokban elfásulsz: ez is egy olyan szakma, amit általában vagy alul, vagy túlbecsülnek.


Ez az interjú betekintést enged egy olyan UI/UX designer világába, aki a művészeti gyökereiből merítve találta meg helyét a digitális terméktervezésben. Megtudjuk, hogy a kreativitás, a problémamegoldó képesség, és a folyamatos tanulás iránti vágy kulcsfontosságú egy sikeres karrierhez ezen a területen. A mentorálás nem csak másoknak, de neki magának is új perspektívákat és fejlődési lehetőségeket nyitott meg. Az üzenet világos: legyünk nyitottak, kíváncsiak, és sose feledjük, hogy a szakmai növekedés egyik legjobb módja, ha másoknak is segítünk fejlődni.

Hamarosan indul a következő online kurzusunk, melyet elérsz
ITT.

🙌
Köszönjük, hamarosan küldjük az anyagot
Hiba történt a küldés során, kérjük ellenőrizd a beírt adataidat és próbáld újra