Vissza a Blogra

Pedagógusból UX-es - Diákunk mesélt a UX Bootcamp alapozó képzésünkről

5
 perc

Bemutatkozol kérlek röviden? Mi a motivációd?


Angol nyelvtanár és kommunikáció szakos bölcsész vagyok, egy megyei pedagógiai szakszolgálatnál dolgozom. A motivációt pedig a férjem adta, aki 40 évesen sikeresen váltott karriert. Egy automata tesztelő bootcampen találkozott a UX/UI fogalmával, és tőle érkezett az inspirációm. Mindig mondogatta, hogy szerinte ez a terület érdekelne engem. Igaza volt, nagyon izgalmas világnak találom, ami egyből beszippantott. Utólag pedig összeállt a kép, hogy az a sok-sok egyéb terület, amiket eddig tanultam és amikkel eddig foglalkoztam, mind hozzájárultak a UX készségek megalapozásához. Például Boglár Lajos kulturális antropológia kurzusa, ami egy életre szóló világszemléletet adott. A diplomámat reklám szakirányon szereztem és a színekből írtam az egyik szakdolgozatomat. A hírszerkesztő munkám során tanult logikus, érthető és tömör fogalmazás a UX világában is jól jön. Később a Szegedi Tudományegyetemen sokat tanultam a stílusról, mint kifejező eszközről. Szóval a vizuális kultúra, az emberi kommunikáció és a design már régóta szenvedélyem.


Mi a véleményed az online kurzusról?

Korábban is gyakran vettem részt szakmai képzéseken és tanfolyamokon online és személyes formában egyaránt, a UX Bootcamp azonban egyedülálló élmény volt. Főleg állami képzéseken tapasztaltam korábban, hogy nagyon sokszor olyan elméleti ismereteket kellett a vizsgákra megtanulni, amik vagy már eleve elavultak, vagy pedig olyan adatokat kértek számon, amiket egy Google kereséssel bármikor megtalálok később, ha esetleg szükségem lenne rá. Az xLabs Bootcampen viszont az elméleti előadások is a hasznos tudást alapozták meg. Nem volt semmi felesleges töltelék tananyag. Amit kedden meghallgattunk, azt a hétvégi workshopon már ki is próbáltuk. Kényelmes volt, hogy otthonról tudtunk haladni, és az online képzés óriási előnye, hogy visszanézhetőek az élő előadások is.



Milyen egyéb tapasztalataid vannak, amiket szívesen megosztanál?

Nagyon hitelesek voltak az oktatóink. Minden témakört olyan előadóktól tanulhattunk, akik az adott területen szakmailag nagy tapasztalattal és tudással rendelkeznek, sokszor a korábbi munkáikból vett példákon keresztül mutatták be az adott elméleti részeket. Az első hétvégi workshopon még kicsit bizonytalanul éreztem magam az online csapatmunkában, pár alkalom után viszont már úgy csatlakoztam be a discordon szombat reggelenként, hogy egy összeszokott, jó hangulatú csapat tagjának érezhettem magam.



 Pedagógusként milyennek találod a kurzus felépítését?

Ahogy említettem, a képzés “gyakorlatiassága” tetszett a legjobban. Semmi felesleges sallang. Amikor a kezembe kaptam a tanári diplomámat, mögöttem volt több tucat vizsga és kreditpont. Tanultam Shakespeare összes drámájáról, a pedagógia nagy alakjairól, a fejlődéslélektan mérföldköveiről. Mégsem éreztem azt, hogy kezemben lenne az eszköz, hogy egy osztálynyi kamasznak megtanítsam a present perfect igeidőt. Nyilván ez most nagyon leegyszerűsített összevetés, de a hasznos tudás érzése és a sikerélmény, hogy egyből kipróbálhattuk magunkat, nagyon sokat adott és élményszerű volt. A workshopokon a mentoroktól mindig építő jellegű visszajelzéseket kaptunk. Elmondták, mi volt jó, min érdemes javítani és hogyan tudunk fejlődni. Mindezt olyan emberséges, pozitív kommunikációval tették, ami még a pedagógusok között is ritka.



Látsz olyan területeket a munkádban, ahol az újonnan megszerzett tudást alkalmazhatod? Milyen további terveid vannak?

A kurzusnak volt olyan eleme, amit a mindennapi munkámban már másnap ki tudtam próbálni és azóta is használom, pl. hogy hogyan kérdezzünk jól. Úgy vágtam bele a bootcamp képzésbe, hogy arra mindenképpen jó lesz, hogy kicsit megismerjem ezt a területet, és eldöntsem, érdekel-e mélyebben. Már most várom a folytatást, a márciusi projekt képzést. Arra is jó volt, hogy lássam, a UX-en belül melyik terület az, ami hozzám közel áll. A képzés előtt azt gondoltam, a UI lesz, ami a legjobban érdekel majd, most azonban úgy gondolom, a kutatás az, amiben a legszívesebben elmélyednék.



Hallgatónk személyes tapasztalatai és a képzés során szerzett ismeretei rámutatnak, hogy a különböző területekről szerzett tudás és a gyakorlati készségek szorosan összefonódnak ebben a dinamikus szektorban. Azt is megerősíti, hogy a UX terület széles spektrumát kínálja a szakmai fejlődésnek, legyen szó kutatásról, UI-ról, vagy akár emberközpontú designról. Kata története inspirációként szolgálhat mindazok számára, akik a UX területén gondolkodnak karrierváltáson vagy továbbképzésen, bizonyítva, hogy az egyéni szakmai tudás is értékes ezen a kreatív és innovatív területen.
Sok sikert kívánunk neki ezen az izgalmas úton!


Hamarosan indul a következő online kurzusunk, melyet elérsz ITT.

🙌
Köszönjük, hamarosan küldjük az anyagot
Hiba történt a küldés során, kérjük ellenőrizd a beírt adataidat és próbáld újra